El primer congrés internacional sobre Jules Verne se celebrarà a l’Institut d’Estudis Catalans del 4 al 6 de setembre
Aplegarà els estudiosos de més prestigi i reconeixement mundial, que abordaran aspectes sobre la vida i l’obra de l’inventor del gènere de la novel·la científica
Amb obres com Viatge al centre de la terra, Vint mil llegües de viatge submarí o La volta al món en vuitanta dies, Jules Verne (1828-1905) va esdevenir el novel·lista francès més popular i és, després d’Agatha Christie, el segon autor més traduït de tots els temps. Tot i aquesta popularitat, Verne és un autor poc conegut i incomprès: menyspreat per la crítica que defensava la literatura acadèmica tradicional i etiquetat només com a autor de llibres d’aventures per a joves, el seu paper com a inventor del nou gènere literari de la novel·la científica va ser decisiu per a l’evolució de la literatura. A més, amb la seva obra va desenvolupar una tasca clau en la labor de la divulgació científica. Els dies 4, 5 i 6 de setembre, la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, de Barcelona) acollirà el I Congrés Internacional Vernià, amb l’objectiu d’estudiar la vida i l’obra de l’escriptor i promoure’n el coneixement. La inauguració del Congrés serà dimecres, 4 de setembre, a dos quarts d’onze del matí, a la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC. La conferència inaugural, titulada «Histoire d’études verniennes», serà a càrrec de Jean Michel Margot, especialista en Verne.
El Congrés, que porta per títol «Ciència, literatura i imaginació: Jules Verne i l’aventura del coneixement», aplegarà els estudiosos de l’autor francès de més prestigi i reconeixement mundial, que presentaran els seus coneixements i recerques amb un discurs assequible per a tots els públics. A més de la conferència inaugural, se’n pronunciaran tres més ―«Los apócrifos de Jules Verne», per part de Piero Gondolo della Riva; «Les romans que Jules Verne n’a jamais écrits», a càrrec de Volker Dehs, i «Verne i la màquina de viatjar», a càrrec d’Alain Verjat―, així com una trentena de comunicacions.
L’organització del Congrés és a càrrec de la Societat Hispànica Jules Verne (SHJV), la Societat Catalana Jules Verne (SCJV), la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT), filial de l’IEC, i l’IEC.
- Acte: I Congrés Internacional Vernià: «Ciència, literatura i imaginació: Jules Verne i l’aventura del coneixement»
- Data: Inauguració: dimecres 4 de setembre
- Hora: 10.30 hores
- Lloc: Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, de Barcelona)